Sušené fíky po celý rok nejen na vánoční stůl

Sušené ovoce je velice výživné a také zdravé. Jenomže mnoho lidí si na něco takového vzpomene tak maximálně na Vánoce, když se začínají v obchodech, mezi regály objevovat různé druhy sušeného, třeba i exotického ovoce. Co takhle dát si něco podobného i přes rok a obohatit tak svůj jídelníček o další zdravou a pestrou pochutinu? V tom případě nejen o vánočních svátcích, ale i přes rok by na žádném stole neměly chybět sušené fíky.

sušené ovoce a ořechy

Fíky se do našich končin dováží také čerstvé. Potkat je totiž můžete třeba v Chorvatsku, kde rostou zcela běžně u každé druhé silnice, třeba tak jako naše švestky nebo jablka. Kromě čerstvých plodů se k nám dováží také jako druh sušeného ovoce. Jsou sladké a velice chutné. Mají výrazné lahodné aroma. Obsahují sacharidy, na sto gramů výrobku v nich najdete přibližně 60 gramů. Co dalšího si o nich můžeme zmínit? Dále v nich najdete trochu proteinů a tuků a dostatek vlákniny. Optimální množství vlákniny totiž snižuje výrazným způsobem glykemický index, proto se musí vláknina každý den doplňovat. Tímto způsobem to máte přirozeně a ještě k tomu chutně.

žena s miskou oříšků

Fíky můžete konzumovat i se slupkou a to buď v jejich čerstvé formě, nebo i sušené. Díky tomu zabráníte přetížení slinivky břišní nebo výkyvům inzulinu.

Nesmíme zapomenout zmínit další významné látky pro naše tělo, které fíky obsahují. Ocenitelné jsou z pohledu minerálů, obsahují totiž velké množství minerálů a to především draslíku, hořčíku, mědi, železa, zinku, manganu nebo i vápníku. Nechybí jim ani vitamín E a další z řady B jako je B1 až po B6. Vitamín C u nich moc nehledejte, obsahují ho pouze maličké množství.

Jak je konzumovat? Jen tak jako pochutinu, ale můžete je přidat i do kaší, do základu oříšků, do bílého jogurtu. Dokonce se i pečou dezerty z fíků, jsou vhodné na kombinaci s mandlemi, tvarohem. Kombinovat je můžete také do ovocných smoothie nebo si je dát jen tak s oříšky a medem třeba na snídani nebo zdravou svačinku.