Oolong čaj

Tento nezvyklý termín označuje skupinu čínských a tchajwanských čajů, jejichž výroba spočívá v zavadání lístků na prudkém slunci a jejich následnou oxidaci a rolování. Podle legendy tento způsob zpracování vznikl díky hadovi nebo jelenovi, který vyděsil sběrače čaje od jeho práce a ten utekl. K práci se vrátil až následující den, kdy již lístky byly zavadlé. A tak vznikl oolong neboli v překladu „černý drak“.

green-tea-1409078_960_720

Jedná se o mezistupeň mezi zeleným a černým čajem, který dosahuje různého stupně oxidace (stupnice se pohybuje dokonce mezi 8 až 85 %). Stejně tak se liší konečná chuť – od ovocné s medovou vůní přes hutnou s dřevitými tóny až po osvěžující s květinovým aroma. Barva nápoje jde od žlutozelené až po oranžovou. V sušené podobě mají lístky dvojí podobu. Buď takzvanou dračí, kdy jsou lístky volně zohýbané nebo pevně svinuté do kuliček s koncem stonku.

tea-863407_960_720

Oolong čaj https://www.prodejcaje.cz/c/polofermentovany-caj rozhodně stojí za ochutnání. A to nejen z hlediska skvělé chuti, ale také pozitivních účinků, které na lidský organismus má. Tak například:

  • Pomáhá proti obezitě či při běžné redukci hmotnosti
  • Snižuje riziko vzniku rakoviny, cukrovky i srdečních obtíží
  • Podporuje správnou funkci mozku
  • Má protizánětlivé účinky
  • Posiluje kosti, pleť a vlasy
  • Detoxikuje
  • Snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi

Jedná se o formu čaje, která je velmi populární především v Číně a Taiwanu, odkud také pochází a také se dodnes nejvíce pěstuje. Vyváží se pak do provincií těchto zemí, ale také do zahraničí (Japonsko, státy jihovýchodní Asie).

A jak na jeho přípravu? Doporučení jsou různá. Jeden zdroj uvádí 1 čajovou lžičku srolovaných lístků nebo 2 polévkové lžíce na 170 ml vody. Jiné zdroje uvádí 20-25 ml vody na jeden gram lístků. Doporučená teplota vody je v rozmezí 86-92 °C, některé zdroje ale uvádí 98 °C. Opakovaným zaléváním kvalitních oolongů pak docílíte jemnější chutě nálevu. Jedny a ty samé listy lze takto použít třikrát až pětkrát, přičemž právě třetí až čtvrtý nálev je považován za nejlepší.